Støyreduksjon i digitale bilder

Topaz Denoise

Hvilke programmer/plugins er best til å fjerne støy i digitale bilder.

 

Selv om kameraprodusentene har satt alle kluter inn på å utvikle sensorer og software internt i kameraene som skal redusere bildestøy, så er dette `problemet`fortsatt i aller høyeste grad tilstede. Selv på fullformat kameraer på laveste iso verdier det bildestøy hvis man bare leter litt ekstra.

Uten å gå for detaljert til verks m.h.t antall pixler, sensorstørrelse, iso verdi osv, så er det heller hva man kan gjøre for å kvitte seg med denne støyen i etterbehandlingen jeg vil si litt om her. Alt er basert på egne erfaringer, da jeg har prøvd en rekke ulike softwareløsninger de siste årene som nettopp skal minske, helst fjerne støy i bildene, uten at det medfører alt for store ulemper f.eks i forhold til minsket detaljinnhold og skarphet i bildene.

OBS! Alt som skrives her tar utgangspunkt i at man fotograferer i RAW format.

Felles for de fleste softwarerodusenter er at de lover maks støyreduksjon og minimalt med tap av detaljer. De fleste av disse programmene og plugins modulene har faktisk noe for seg hvis de brukes med varsomhet, og ikke minst brukes riktig.

Jeg tror jeg kunne skrevet en avhandling om dette emnet, men da jeg gjerne vil fort til konklusjonen, velger jeg heller å skrive litt om hvilke løsninger jeg selv bruker og synes fungerer tilfredsstillende.

Photoshops egen støyreduksjonsfilter fungerer utmerket, både inne i Camera Raw og i selve Photoshop. Filter > Noise > Reduse noise. Da jeg som sagt kun fotograferer i RAW

har jeg som vane å fjerne det meste av bildestøyen i Adobe Lightrooms raw konverter, både med det innebygde filteret, men også med dedikerte plugins til formålet. Det er disse såkalte plugins jeg skal ‘evaluere’ her i denne lille artikkelen.

 

Jeg mener at det finnes tre svært gode programmer/plugins til dette formålet.

 

  1. Noise Ninja
  2. Nik Software Define 2.0
  3. Topaz Denoise

 

Jeg benytter alle tre i tillegg til Lightrooms støyreduseringsfilter, men skal jeg fremheve en favoritt må det faktisk være Topaz Labs ‘Denoise’ plugin til Photoshop (også Elements) og Lightroom. Denne plugin er kjapp, da det finnes innebygde forhåndsdefinerte algoritmer både til web-bilder og høyoppløste bilder f.eks til print. Programmet skiller godt mellom hvor støyreduksjonen skal ta i , og hvor den skal la være å tilføre noen effekt. I denne plugin’en kan man sitte en hel kveld hvis det er interessen, da den har et oppkomme av funksjonalitet. Man har her muligheten til å ‘male’ inn støyreduksjonen i valgfrie partier av bildet hvis det er ønskelig, og det er jo ofte tilfellet.

Noise Ninja er svært så bra, og har vært med fra begynnelsen. Denne pluginen er i dag en del av Raw konverteren Photo Ninja, men kan fortsatt kjøpes separat.

Når det gjelder Nik Software Define, er dette seriøs programvare jeg alltid har rangert høyt . Dette gjelder for så vidt hele programvarepakken deres, som forøvrig har blitt kjøpt opp av Google og nå kan kjøpes for en brøkdel av hva den kostet tidligere. En klar anbefaling.

 

This entry was posted in Programvare.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*