Info

 

 

Se simensenfoto.no


 

 

Her er en oversikt over noe av det utstyret jeg benytter til daglig.

 

Canon EOS 5D Mark IV

 

Canon EF 50mm f/1.2 L USM

En klassiker både i form av at det er en 50mm, men også det faktum at det har blitt en av Canons legendariske objektiver. Byggekvaliteten er et kapittel for seg, og det gjør ikke akkurat eier gleden mindre. Jeg har ikke i skrivende stund hatt muligheten til å teste det under varierende forhold, så det får jeg komme tilbake til. Det som imidlertid er hevet over enhver tvil er at dette er seriøs vare, noe som dessverre gjenspeiler seg i prisen som forlanges. 14500,- er mye for en standard optikk. Det er værbeskyttet, tungt og har optiske kvaliteter som bør tilfredsstille de mest krevende brukerne. De fleste som kjøper dette gjør det nok mye for det enorme lysinnslippet det tillater. Største blender er f 1.2 og det er det ikke mange objektiver på markedet i dag som kan skryte på seg. 
Objektivet har fått blandede omtaler i diverse artikler og tester, men det som imidlertid er helt på det rene er at det gir en bildedannelse som er helt unik. Mitt eksemplar er skarpt allerede på full blender, eller ihvertfall skarpt nok. Det blir skarpere når man blender ned, men det gjelder alle objektiver. Kontrast, fargemetning osv. er helt fantastisk. Objektivet er krevende i bruk på de største blenderne, men når man først har satt seg inn i hvordan man bruker det, og det kan medføre litt prøving og feiling, er det helt fantastisk. Jeg vil blant annet benytte det på bryllups fotograferinger som ofte er svært krevende m.h.t lysforhold. Jeg kan bare prøve å forestille meg hvor godt dette også vil være til konsert fotografering uten blits…

Et lite tips. Det kan være verdt å prøve Canon sin egen raw software DPP på bildene tatt med dette objektivet. Husk da å laste ned korrigerings algoritmen inne fra programmet.

 

Fujifilm X-T2 med «Booster grip»

Fujifilm X-T2 med «Booster grip» Har lekt litt med dette kameraet noen dager nå, og for en opplevelse. Det er bemerkelsesverdig hva de har fått til her. Jeg vil komme tilbake en av de nærmeste dagene med en fyldigere omtale, men kan si allerede nå at det bare vil bli en hyllest, ingenting annet.
Kanskje det beste kameraet på markedet i dag, alle hensyn tatt i betraktning. Det finnes mellomformat kameraer som er «bedre», men disse har ikke allround egenskapene dette kameraet er i besittelse av. Canon 5D MarkIV er også et fantstisk godt kamera, men har begrensninger ved 4K egenskapene hvis man sysler mye med film.
Det er kun en vesentlig ting som ikke er helt på plass ennå, og det er at det mangler et godt utbygd blits system fra Fuji, men det kommer garantert. Inntil da er Nissin sin radiostyrte blits et godt valg, ihvertfall etter de omtalene jeg har lest.
En vesentlig detalj…man bør absolutt regne «batterigrepet» med hvis man vurderer dette kamaraet.

 

Canon EF 24-70 f/2.8 L USM

«The ultimate wedding and portrait lens»

Dette objektivet er en «skatt» i Canons rikholdige utvalg av objektiver. Byggekvaliteten kan ikke bli bedre enn dette(på høyde med 70-200mkII) Har blitt erstattet av en mkII utgave som skal være hakket bedre optisk?? men den
nye versjonen har ikke den samme ekstreme byggekvaliteten og kvalitetsfølelsen, og prisen er «stiv» for å si det mildt. Mange ser seg blind på testbilder i 100% crop fra flate plansjer, men dette har ikke mye å gjøre med virkelighetens
verden som er mye mer tredimensjonal får å si det slik. Her fungerer alt optimalt, fra generell betjening til en autofokus som er usedvanlig kjapp, og ikke minst presis. Skal det være noe negativt her, så er det mangel på «stabilisator». Det gjelder for så vidt også den nye mkII versjonen. Canon 24-70 f-2.8L USM_1-5637 Canon 24-70 f-2.8L USM-5634

24-70_100crop

Raw bilde fra kamera. Skrå vinkel med fokuspunkt på «AB» i etiketten. f/2.8 70mm. 100% crop

 

Elinchrome Quadra Hybrid Ranger RX

Har benyttet studiolamper av merket Elinchrome i flere år, og slutter ikke å begeistre meg over den gode lyssignaturen disse gir. Et annet fortrinn er muligheten for å kombinere lampene med speedlight-blitser da de har en innebygd «lærefunksjon» slik at de overser kamerablitsens preflash og med det løses ut i rett synctid.
Jeg benytter ofte kamerablitser utendørs, både på og av kamera. I gitte situasjoner trenger man mere kraft enn disse gir, og muligheten er da selvfølgelig å bruke flere samtidig, noe jeg også tidvis gjør. Uansett vil man til tider komme til kort og trenge mere kraft. Løsningen er da et portabelt studiosett som gir masse kraft og et mykt stort lys.
Elinchrome Quadra Hybrid er en slik løsning, og det fungerer utmerket hvis man vil være portabel, men samtidig ha mye kraft til rådighet. Disse fås i flere ulike konstellasjoner, blant annet er det en viss forskjell på selve blitshodene selv om de er like av utseende. (action head, speed head osv) Jeg benytter meg av et «Pro» hode, som kanskje er det nærmeste man kommer en allrounder. Man kan benytte det til highspeed sync, men trenger da en litt annen sender en standard som følger med. Man kan man selvfølgelig kjøpe til andre hoder med litt andre egenskaper etterhvert. Systemet som helhet er utbyggbart nærmest til det uendelige.
Settet er særdeles portabelt, og har en vekt på i underkant av 3kg. Det er uttak til to lampehoder i en asymetrisk effektfordeling. Kan klart anbefales.

Elinchrome Quadra-4790-2

Elinchrome Quadra_Pro-4794

 

 

 

 

 

GoPro Hero 4 Black Edition

Benytter en GoPro Hero 4 Black som et «behind the scenes» kamera. I tillegg har jeg tenkt å bruke det ved enkelte fotograferinger som et add on til mine kameraer. Kameraet har mange fordeler, f.eks muligheten til å ta 30 bilder i sekundet med 12mp oppløsning, eller filme i 4K og trekke ut 8mp bilder fra den høyoppløselige videoen. Har investert i en ekstra skjerm til å montere bak på kameraet, og det kan klart anbefales da det blir mye lettere og mer oversiktlig å justere innstillinger, se hva man får med i bildet, samt se på innspilt materiale. Hvis man er klar over begrensingene til kameraet (f.eks en ekstrem tønnefortegning) er dette et svært så nyttig verktøy enhver seriøs fotograf bør vurdere som ekstrautstyr. På stillbilder kan tønnefortegningen fjernes, reduseres i profilkorrigeringen i Lightroom.

GoPro Hero 4 Black-9

 

Canon Speedlite 430EX III-RT

Nyeste blits fra Canon, sluppet høsten 2015. En oppgradering av 430EX II. Det er mye nytt her i forhold til forgjengeren. Implementeringen av radiostyring er vel den største nyheten, og er etter mitt syn en genistrek. Radiostyringen til Canon fungerer
svært så stabilt, det har jeg erfart ettersom jeg også benytter 600EX-RT som nå er storebroren her. I forhold til forgjengeren (430II) er det også forbedringer i displayet, trykknappene er erstattet av et hjul som på 600EX, noe som gjør betjeningen mer smooth og raskere. Selve enheten har også blitt noe mindre i størrelse som også er en fordel.
Jeg benytter ST-E3-RT som styringsenhet på kameraet, og kan nå benytte begge blitsene radiostyrt med alle de fordelene dette medfører i forhold til plasseringsmuligheter og kreativitet. Blitsene kan også styre hverandre, en på kamera og en «off camera». Man står således fritt i forhold til hvem man benytter på kamera, og hvem man setter som «slave» Dette forutsetter imidlertid at man benytter de radiostyrt, ikke optisk. Skal man bruke disse sommen optisk så er det 600EX som må sitte på kameraet som master.
Jeg kan imidlertid ikke se noen grunn til at man skal velge å benytte disse i en «optisk» konfigurasjon så lenge begge har radiostyring innebygd.

Canon 430EX III_RT-

 

ThinkTank Retrospective

Trygg og praktisk oppbevaring av fotoutstyret med ThinkTank Retrospective vesker. Finnes i alle størrelser og er svært praktisk innredet, samtidig som de gir god beskyttelse til fotoutstyret. Veskene er komfortable i bruk, og har en del fiffige detaljer som f.eks lydløs åpning og medfølgende regntrekk. De er laget i et robust materiale med «retrolook» På bildet her ses Retrospective modell 40 og modell 7.

ThinkTank Retrospective_1-00230

ThinkTank Retrospective_7_1-00238

 

Olympus Stylus TOUGH TG-4

Har holdt på med fotografering i «mange» år, men det er først nå jeg har kunnet kalle meg eier av et såkalt «allværskamera»
Grunnen til dette, er blant annet at for første gang er det nå mulig å fotografere i raw med den type kamera. For meg er ikke dette bare et stort pluss, men helt avgjørende.

Olympus Stylus TOUGH TG-4_1 Olympus Stylus TOUGH TG-4_2

Sony RX 100MK3

Et kompaktkamera helt i forkant av hva dagens teknologi kan fremskaffe. Et stort pluss er implementeringen av en virkelig god søker i et såpass lite kamera.

Sony RX 100M3_III

 

Sony RX 100 M3 Gariz halfcase_III-0936 Sony RX 100 M3 Gariz halfcase_V-2847 Sony RX 100 M3 Gariz halfcase-0931

Phottix Mitros+ blits.

Denne blitsen er en såkalt radio tranciever blits. Man kan kontrollere andre blitser, og den kan kontrolleres av andre blitser eller
av en ren radiotrigger som Phottix Odin.

Phottix Mitros+_heading-0417 Phottix Mitros+_III-0447

 

 

Phottix Odin Flash Trigger.

Radiostyrt blitsutløser som også fungerer med TTL systemet.

Phottix Odin Flash Trigger-0429

Wacom Intuos Pro 5.
Benytter man Photoshop, Illustrator og lignende er dette uunnværlig.

Wacom Intous Pro 5 Medium-0401

 

Canon EOS 6D fullformat.

Kameraet er en perle i Canons rikholdige utvalg, og er en av de beste på markedet når det gjelder «low light performance»

Canon EOS 6D-

Canon EF 70-200mm f/2,8L IS II USM. Noe av det beste som er produsert av
zoom optikk. Prisen er dessverre deretter. Men du verden, har man muligheten og
lyst, er det ikke mye risiko her. 

Canon 70-200 f-2,8L IS II USM-10-2

 

 

FUJIFILM XF55-200mmF3.5-4.8 R LM OIS. Ren fotoglede…Et fantastisk objektiv.

Fujifilm-XF55-200mmF3.5-4.8-R-LM-OIS_4-

Fujinon XF35mmF1.4 R

Et klasseobjektiv  som i bunn og grunn innbyr til fotoglede og kreativitet. Den opplagte fordelen her er at skarpheten på største
blender er formidabelt bra. Kjøper man et f 1.4 objektiv vil man ofte benytte det nettopp på denne blenderen. Det er her mange
kommer tl kort, og man blir nødt til å blende ned. IKKE her.

Fujinon XF35mmF1.4 R_front_logo_II-

 

Fujinon XF35mmF1.4 R_lens cap-

 

SEKONIC FLASHMATE L-308S Lysmåler
Lysmåleren bruker jeg til finne blenderverdiene ved bruk av studiolampene. Fungerer utmerket og gjør det lettere å arbeide med studiolyssetting, da man slipper å gjette seg til eller prøve seg frem til korrekte blenderverdier.

Seconic Flashmate L-308S-2  Sekonic Flashmate L-308S_II_sign-

Elinchrome D-Lite RX 4 Studioblitser. Fjernstyrte studioblitser med 400watt styrke inkl. softbokser. Disse kan benyttes sammen med mine Canon speedlight blitser og gi et virkelig godt studiolys, enten det er til produktfotografering, eller portretter.

Elinchrome_window_sign- Elinchrome_7_studio-

Fujifilm X-E2. Fantastisk. Ble lansert i slutten av 2013. Har på sett og vis bare gått og ventet på at det skulle bli tilgjengelig.

Fujifilm X-E2-

 

Canon EOS 5D MarkII som er mitt foretrukne kamerahus til landskap, natur, arkitektur og portrett fotografering. En klassiker blant Canons ‘full frame’ kameraer, som i nyeste versjon også har fått støtte for 1080P 24 bilders framerate i videodelen. Nå er det fortrinnsvis stillbilder jeg beskjeftiger meg med, men fra tid til annen har jeg også en liten videosnutt med hjem.
En svært så utdypende gjennomgang av kameraet kan leses her

 

Har fått hylleplass nå. Er erstattet av EOS 6D.

Canon-5D-Mark-II_2-

 

 

Hovedkamera II: Canon EOS 7D som jeg er svært tilfreds med. Har tjent meg i mange år nå, og er fortsatt fornøyd. Kameraet har bortsett fra en veldig god bildekvalitet, mange funksjoner jeg setter pris på, som f.eks innebygd trådløs blitsstyring som kan styre flere blitser, 8 bilder i sekundet og live view med mulighet for forstørret fokuspunkt. Ulempen med dette kameraet, nå i 2015, er at det genererer en del støy på høyere iso verdier. Man kan her tydelig se at utviklingen har gått fremover, men vet man hvordan man håndterer det, kan det fortsatt gi masse fotoglede. kameraet var jo nærmest en sensasjon da det ble lansert i 2009.

EOS7D

 

 

Canon EOS 400D er pensjonert nå. Lettbetjent og med svært god bildekvaliet i de 10mp bildebrikken innehar. Holder man seg unna de høyeste ISO verdiene er det fin dynamikk i bildene. Jeg bruker stort sett bare L-optikk fra Canon, og det er slett ingen ulempe i forhold til å tyne best mulig bildekvalitet også ut av dette kameraet.
Det som er litt pussig, er at en del landskapsbilder jeg tok for en del år tilbake med dette kameraet, står seg godt i dag, med en detaljrikdom man faktisk ikke forventer??? Mener jeg kjøpte det i 2004.

Canon-400D_1-0158

 

 

 

 

 

Jeg bruker også et Samsung WB 2000 som i likhet med Canon  S 100 har en flott bildekvalitet, full HD video for de som er interessert i det, og raw fil opptak som jeg er helt avhengig av. Dette er mindre brukt nå som jeg har fått S 100 i hus, men jeg vurderer det fortsatt som et svært godt lommekamera, også det med fine egenskaper på høye isoverdier(som var utslagsgivende for at jeg faktisk kjøpte det i sin tid) Stort sett plassert på hylla.

Canon-S100_sam_1-3

 

 

Sony NEX 5N som jeg oppfatter som et enestående stykke kamera, og som heretter alltid vil være med på ulike ‘oppdrag’ sammen med 5D Mark II og ,eller 7D’n. Se min omtale her

Brukermanualen kan lastes her 

Nå skriver vi 2015. Bildekvaliteten er fortsatt ikke til å kimse av, men har måttet vike for Fuji kameraet.

NEX-5N_9_2520--1024x682

 

 

Objektiver:

• Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM

• Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM

• Canon EF 17-40mm f/4 L USM
• Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM
• Canon EF 50mm f/1.8
• Canon EF 70-200mm f/2,8L IS II USM

Sigma 50mm F/1.4 EX DG HSM
Sigma 30mm f/2.8 EX DN for Sony NEX
Sigma 12-24mm f/4-5/6 for Canon fullformat.

Tamron 28-300mm teleobjektiv med bildestabilisator.

Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS

FujinonXF35mm f/ 1.4 R

Fujinon XF 55-200 f/3,5-4,8 R LM OIS

Sony 16–50 mm PZ OSS

Sony 18-105 f4 G PZ OSS

  

Dette er optikk jeg selv bruker og som jeg trygt kan anbefale.

 

I tillegg har jeg Canon blitser til speilrefleksene, stativer og div. filtre.

Jeg bruker  MAC til bildebehandlig og har fortiden tre stk. Macbook Pro 15″ maskiner og den nye supertynne Imac’en som kom nå i slutten av 2012 + eksterne skjermer. På mac’ene har jeg installert Windows på en egen partisjon ved hjelp av Appel’s Bootcamp.

I tillegg til disse maskinene bruker jeg en Ipad 64GB modell som er veldig fin å ha med seg på litt lengre turer. Man kommer seg på nett, og kan bruke den som en lagringsenhet for å tømme bildebrikkene. Til det bruker jeg et program som støtter import av raw-filer og som lett integreres med Lightroom når jeg kommer hjem.

Til Backup bruker jeg Appel’s Time Capsule 1TB trådløs router i samarbeid med ‘Time machine’ programvaren som automatisk tar backup av mac’ene. Jeg bruker også denne til å styre det trådløse nettverket i stedet for den som er innebygd i Altibox routeren. I tillegg til Time Capsule tar jeg jevnlig backup på eksterne disker.

Redselen for å miste bildesamlingen f.eks i samband med harddisk krasj har vokst proposjonalt med at bildesamlingen har økt i omfang. Dette har jeg tatt konsekvensen av og har gått for en backupløsning i ‘nettskyen’ i form av den norske løsningen Jottacloud. Har benyttet en tilsvarende løsning tidligere, men den var ikke tilfredsstillende blant annet grunnet ustabil og kronglete programvare. Jottacloud derimot har jeg bare godt å si om. Det er en norsk tjeneste med servere i Norge, programvaren er superenkel å administrere, og tjenesten er rimelig. 450kr,- året for ubegrenset lagring er aksebtabelt. En annen fordel her er at tjenesten også støtter backup av eksterne harddisker, f.eks hvis du som meg har Lightroom biblioteket på ekstern disk.

 

 

 

 

Sigma 30mm f/2.8 EX DN for Sony NEX speilløst systemkamera. Vanvittig detaljering på et kamera jeg fortsatt mener må være det beste systemkameraet på markedet i dag sammen med NEX 7 modellen. Objektivet tegner særdeles skarpt fra f/2.8 og oppover. Har du et Sony NEX kamera er dette et must.

NEX-5N-+-Sigma-30mm-f-1.8_III-1292

Jeg bruker et stativ av merket Vanguard med modellbetegnelsen Alta Pro 263 AT, med et spesiellt stativhode med pistolgrep Vanguard GH 100. Denne komboen fungerer veldig fint, selv om selve stativet er noe tungt. På et senere tidspunkt skal jeg investere i det samme stativet, men da i karbon utgave som i bunn og grunn er langt lettere. Har nylig investert i en Joby Gorillapod SLR Zoom med kulehode og et Manfrotto Compact MKC3 som er lette å bringe med seg, og gjør dermed terskelen lavere m.h.t det å ta med seg et stativ.

Vanguard-stativ-0013

 

 

CANON 600EX-RT Blits OG ST-E3-RT Trigger

Canons nyeste pro blits og ‘blitsutløser’ Verdens første radiostyrte blits.
Blitsen kan brukes både radiostyrt og optisk (infrarødt), mens triggeren ST-E3-RT kun funger ved hjelp av radiosignaler. Den kan med andre ord ikke benyttes
sammen med den gamle toppmodellen 580 II, eller for den saks skyld 430II.

600 EX-ST-E3-RT_0023-2

ST-E3 600-2

600 EX-ST-E3-RT_0015-2

 

 

 

 

 

Sigma 12-24 EX DG-3059

 

 

Sigma 12-24mm ultravidvinkel for Canon fullformat.

Benro C2580T--2

 

Benro C2580T Karbonstativ med kulehode Benro B 1